Review

 

Så skete det endelig, er frigivet og klar til at starte op for en helt ny verden af underholdning. Der har været mange forventninger til den nye generation PlayStation og det store spørgsmål er, lever den op til forventningerne?

Det svar kan læses sidst i denne anmeldelse.

Når man modtager pakken med konsollen, er noget af det første man bemærker vægten. Pakken er relativt lille, men den vejer mere end forventet. Når kassen så åbnes, indeholder den dog det man forventer: Konsol, Controller,  Strømkable, HDMI kable, et headset samt flyvers der giver en hurtig forklaring på hvordan konsollen tilsluttes til tv’et.

Design

Designet er markant anderledes i forhold til ’s bløde og runde former, den nye generation har skarpe linjer, og minder med sine linjer om den firkantede form fra PlayStation og PlayStation 2.Fronten af konsollen er skråt og nærmest delt i to dele, mellem de to dele sidder diskdrev og USB stiks , men de er godt skjult, så designet fremstår så rent som muligt. Siden PlayStation 2 kom på gaden har Sony holdt sig til sort som grundfarven på deres konsoller, hvilket de også gør ved PlayStation 4, hvor største delen af konsollen er holdt i mat-sort, men en del af toppen er lavet med en shiny finish, der minder om farven på den oprindelige Det er naturligvis med til at bryde overfalden, men desværre ses både støv og aftryk fra fingre meget tydeligt på den del af konsollen.  Et sted hvor Playstation 4 adskiller sig markant fra tidligere konsoller er brugen af LED lys. På Playstation 4 er der et langt LED lys der løber på tværs af overfladen på konsollen. Tidligere har der været en enkelt knap der lyset.

playstation-4-console-shot-2

9012524988_3a0ea550f8_z

Det skal også bemærkes at PlayStation 4’s strømforsyning er indbygget i selve konsollen, hvilket den også har været ved de tidligere generationer af konsollen, hvorfor det for mange kan det måske virke som en lille og irrelevant ting, men det har alligevel stor betydning for placeringsmulighederne af konsollen.

Om man kan lide designet eller ej, det er naturligvis en smagssag, men der ingen tvivl om at Sony har lagt kræfter i at skabe en konsol der i sit design passer til alle aldre.

Hardware

Med PlayStation 4 er det ikke kun det ydre der er ændret, det samme må man sige om det indre. Hvis man tager en hurtig gennemgang har PlayStation 4 følgende specifikationer:

 • CPU: AMD x86 1.6GHZ 8-kerner.
 • GPU AMD: 1.84 TFLOPS AMD Radeon Graphics Core Next Engine.
 • Hukommelse: GDDR5 8GB
 • Optisk drev: Blu-ray og DVD
 • Input/output: USB 3.0 (To stk.) AUX-port (Et stk.)
 • Kommunikation: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T), IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1

Harddisk: 500 GB (som ved PlayStation 3 er det muligt at skifte harddisken)

Der er med andre ord tale en kraftig opgradering af hardwaren, alene på RAM siden er PlayStation 4 16 gange kraftigere end PlayStation 3, derudover er der en markant forskel i chipsættet, hvor det i var særligt udviklet til den konsol, så er AMD der har stået for udviklingen af chippen i PlayStation 4, som minder mere om en chip fra en PC, hvilket vil gøre det betydeligt nemmere for spiludviklerne at arbejde med PlayStation 4.

Det er naturligvis på spilsiden, at de mange krafter rigtigt kommer til at blive udnyttet. Men hvis man skifter fra PlayStation 3 til PlayStation 4, vil man opleve et markant hurtigere skift mellem menuerne, alt åbner sig hurtigt og gnidningsfrit.

Styresystem

Som alt andet med PlayStation 4, så har XMB-menuen også undergået store forandringer. Faktisk hedder den ikke XMB-menu længere, men derimod PlayStation Dynamic Menu. Noget af det første der springer i øjnene er hvor simpel den nye menu er, men det er kun på overfladen, faktisk giver den langt mere info omkring sine venner og de spil man selv spiller. En anden ting der er blevet nemmere med den nye menu, er at få oplysninger om de spil man selv spiller, via en undermenu. Man kan gå direkte ind i Storen for at downloade/købe nyt indhold til spillet. Der er derudover en række oplysninger tilgængelige omkring spillet. Hvem af sine venner der spiller det, hvilke trofæer man har opnået, nyheder fra udviklerne og meget mere. Det er individuelt fra spil til spil hvilke muligheder der er i dette menupunkt.

ps4-dynamic-menu-screen

Sony har fra første gang de præsenterede den nye generation PlayStation, lagt vægt på det sociale aspekt, hvilket også ses i menuen. Her kan man følge med i hvad sine venner spiller/spillede, hvad de har opnået af trofæer, hvem de bliver venner med osv. Med andre ord minder det om Facebook i en gaming udgave.

BZj8ug5CcAE1FZ4.jpg-large

Netop Facebook spiller en central rolle i forhold til den sociale del, for det er gennem facebook man i første omgang kan uploade sine videoklip man optager fra sine spil. Udover at udsende klip fra sine spil, kan man også sende det ud live via Twitch eller Ustream, så folk kan følge dig og dit spil mens du spiller.

Webbrowseren fungere i det store hele fint og er brugbar, hvis man ikke lige har en pc, tablet eller lignende i nærheden. Men medmindre man går ud og køber et tastetur og mus til PlayStation 4, så er indtastning af adresser osv. omstændigt. Derudover understøtter browseren ikke Flash, det betyder desværre at en lang række videoer ikke kan afspilles og man derfor oftest vil bruge en PC eller andre platforme til intetnetsøgning.

En anden ærgerlig ting ang. menuen, er det er yderst begrænset med personlige tilpasningsmuligheder, stort set alle andre platforme giver brugeren mulighed for at tilpasse baggrund og menupukter/mapper, men det er desværre ikke muligt på PlayStation 4, hvor Sony har valgt at fastlåse disse muligheder, så man end ikke kan ændre baggrundsfarve på menuen. Det er en af de ting man kan håbe der bliver ændret i en fremtidig opdatering.

Online gaming er naturligvis også en vigtig del af PlayStation 4, men også her er der sket ændringer, hvilket mange vil mene er af den mere negative slags. For i forhold til PlayStation 3, så kræver det et medlemskab af PlayStation Plus for at kunne spille online. PlayStation Plus koster 375 kr. om året og giver udover muligheden for at spille online på PlayStation 4 også mulighed for at downloade gratis spil til PlayStation 3, PlayStation 4 og PlayStation Vita + rabatter på en række spil der købes via PlayStation Store.

 

playstation-plus

Konklusion 

Vi startede med at spørge om  PlayStation 4 lever op til forventningerne. Der er ikke noget entydigt svar på det. For alt i alt har Sony skabt en fantastisk konsol, der både af udseende og rent teknisk varsler om nye tider inden for konsol verdenen. Den rummer et kraftværk der ikke tidligere er set inden for konsolverden, og det vil være med til at give os som spillere adgang til fantastiske spil. Så ja konsollen lever bestemt op til forventningerne og faktisk mere end det. Derefter kan man passende spørge om man så skal storme ud i butikkerne for at sikre sig en, og her er svaret mere mudret. For det første, her i december måned er det svært at opdrive en konsol, hvis man ikke har forudbestilt en i næste parti eller er klar til at stå i kø efter den. Men derudover er de spil der er tilgængelige her og nu ikke noget der gør at konsollen skal haves her og nu. Flere af titlerne er tilgængelige til både PlayStation 3 og 4, så hvis du har en PlayStation 3, så kan du sagtens holde fast i den det næste stykke tid, for der er forsat masser af liv tilbage i den, men begynd bare at lægge penge til side, for PlayStation 4 er en konsol man SKAL eje.

god
 • En kraftig maskine
 • Hurtig opstart og skift mellem menuerne
 • Sætter nye standarter for konsoller
Dårlig
 • For svær at skaffe i forbindelse med udgivelsen og tiden umiddelbart derefter
 • Baggrunden på menuen kan ikke ændres
 • Webbrowseren understøtter ikke Flash
9.8
Næsten Perfekt
Skrevet af
Skribent / Admin af PlayStationforum.dk - Elsker Gaming, og spiller alle typer spil, PS One var min første PS og PS4 er min seneste investering. Gaming er en god måde at slappe af på.

Glemt password

Indtast venligst dit brugernavn eller din e-mail adresse. Du vil modtage et link til at oprette en ny adgangskode via e-mail.